Platform Breedplaatvloeren / Artikelen

Bollenplaatvloer Polakgebouw versterkt
Op 5 april 2018

De bollenplaatvloeren van het Polakgebouw van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam zijn versterkt. Op de meest kritische punten zijn tegen de onderkant van de vloeren stalen strips bevestigd.

In oktober vorig jaar moest het Polakgebouw worden ontruimd. In het gebouw zijn immers dezelfde vloeren toegepast als in de parkeergarage Eindhoven. Deze garage stortte in mei 2017 in na, zo bleek uit onderzoek, problemen met de aanhechting tussen druklaag en breedplaat. Hoewel er voor het universiteitsgebouw geen direct instortingsgevaar bestond, werd in overleg met Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam besloten het gebouw te sluiten.

3 april weer open

In de periode erna is gezocht naar een oplossing. De versterkingsmaatregel die op enkele andere plaatsen is ingezet, namelijk het aanbrengen van ankers door de hele vloer heen, was hier niet wenselijk. De dekvloer op de bollenplaatvloer was immers al aangebracht en zou voor deze oplossing moeten worden verwijderd. In plaats daarvan zijn, ter plaatse van de naden tussen de vloeren, stalen strips aangebracht. Deze zijn met ankers in de vloer bevestigd. De strips zijn beschermd tegen brand met een coating. Het gaat in totaal om enkele honderden stalen platen.

Dankzij de strips voldoen de vloeren volgens Royal HaskoningDHV weer aan de gestelde eisen. Ook Bouw- en woningtoezicht is akkoord. Op 3 april gaat het gebouw weer open.

bron: Erasmus Magazine

Reacties (0)

Reageer

Thema's