Platform Breedplaatvloeren / Artikelen

Proeftuin versterking breedplaatvloeren gestart
Op 30 oktober 2019

In Lelystad zijn diverse bedrijven begonnen met het testen van versterkingsmethoden voor breedplaatvloeren. Hiermee wil Rijksvastgoedbedrijf een goed beeld krijgen van een aantal uitvoeringsaspecten.

Sinds aan het licht is gekomen dat breedplaatvloeren in sommige gevallen niet de momentweerstand hebben waarvan in het ontwerp is uitgegaan, wordt op vele fronten nagedacht over versterkingsoplossingen. Zo ook door Rijksvastgoedbedrijf (RVB), zelf een grote belanghebbende. RVB heeft immers een kleine 10 gebouwen die moeten worden versterkt.

RVB heeft een gebouw ter beschikking gesteld waarin marktpartijen hun oplossingen kunnen tonen. Het betreft een gebouw met bollenplaatvloeren (dezelfde als bij de ingestorte parkeergarage in Eindhoven), waarin bovendien de nodige installaties zijn aangebracht zoals kernactivering. Het biedt een ideale gelegenheid om een beeld te krijgen van de versterkingsoplossingen onder deze uitdagende omstandigheden. Groot voordeel van deze proeftuin is verder dat het gebouw leeg staat. Er zijn dus geen gebruikers die overlast van de testen moeten vrezen.

Die overlast is juist een van de belangrijkste aspecten die worden bekeken. Overlast door geluid bijvoorbeeld of door stofproductie. Ook de bouwsnelheid wordt beschouwd. De constructieve eigenschappen als sterkte worden verder niet beproefd. Daarover is al voldoende bekend.

De versterkingen worden deze week aangebracht. Het gaat in totaal om vier methoden. Twee boorankers, te weten het zogenoemde RAB-anker (Van Rossum/Interboor/B+Btec) en korte ankers (BAM/Hilti) en verder lijmwapening (ABT/Balm) en het bolanker (ABT/Kreeft).

Reacties (0)

Reageer